Benieuwd naar vloerverwarming voordelen?

Bespaar op de kosten door scherp geprijsde offertes te vergelijken.v

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming als verwarmingsmethode voor hun woning. Dat is niet heel verrassend, want een vloerverwarmingssysteem biedt veel voordelen. Niet alleen heeft u snel warme voeten, het levert u ook een behoorlijke besparing in energiekosten op. Alle voordelen, maar ook de nadelen hebben we overzichtelijk voor u op een rij gezet. Wilt u gelijk weten wat het aanleggen van vloerverwarming in uw badkamer of woonkamer u gaat kosten?

Start gratis offerteaanvraag

Vul dan het offerteformulier in. U ontvangt dan snel een aantal aantrekkelijke offertes van vloerverwarmingsspecialisten uit uw buurt. Vergelijk, bespaar en profiteer ook van alle voordelen van vloerverwarming.
 

 

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij traditionele vloerverwarming loopt water door verwarmingsbuizen, vergelijkbaar zoals bij een radiator. In principe kunt u vloerverwarming ook zien als één grote radiator. Om schade aan het systeem en te voorkomen, mag het water niet warmer dan 55 graden worden. De temperatuur wordt daarom door een thermostaat begrenst. Op de thermostaat stelt u de gewenste binnen temperatuur in. Het systeem is gekoppeld aan de cv-ketel die ervoor zorgt dat het water in de buizen wordt opgewarmd. Een pomp zorgt ervoor dat het water circuleert, zodat de verwarmingsbuizen de warmte van het water kunnen afgeven.
 
voordelen en nadelen vloerverwarming

Voordelen vloerverwarming

Vloerverwarming heeft vele voordelen. Eén van de grootste voordelen is dat het uw huis beter verwarmd. Hierdoor kunt u tot wel 20% op uw stookkosten besparen. Wordt het als hoofdverwarming toegepast, dan heeft u geen radiatoren meer nodig, wat meer ruimte oplevert in uw woning. Eén van de andere voordelen is dat verwarming via de vloer voor veel minder stofcirculatie zorgt dan een traditionele cv-installatie. Ook zorgt het voor een betere luchtvochtigheid in uw huis en dus een gezonder leefklimaat. Een vloerverwarmingssysteem is daarnaast onderhoudsarm en levert een waardevermeerdering van uw woning op. En wie geniet er nu niet van heerlijk warme voeten door een verwarmde vloer.
 

Nadelen vloerverwarming

Een van de nadelen van vloerverwarming is de hoge aanschaf en installatiekosten. Vloerverwarming is namelijk veel duurder dan een cv-installatie. Daar staat echter tegenover dat deze methode veel efficiënter is en u de investering uiteindelijk terugverdiend. Heeft u een minder goed geïsoleerd huis? Dan moet u er rekening mee houden dat u de vloerverwarming niet als hoofdverwarming, maar alleen als bijverwarming kan gebruiken. Alhoewel tegenwoordig veel vloerbekleding geschikt is voor vloerverwarmingssystemen, kan het een nadeel zijn dat niet elke vloerbedekking geschikt is. Daarnaast wordt aangeraden dat u minimaal 40% van uw vloer vrijhoudt van meubels zodat de warmte niet wordt geblokkeerd.
 

Nieuwe vloerverwarming laten aanleggen?

Bespaar tot wel 40% op de kosten door gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken!

 

Elektrische of traditionele vloerverwarming?

Bij traditioneel verwarmen via de vloer, stroomt warm water door verwarmingsbuizen die net onder de vloer liggen. In grote lijnen werkt dit op een gelijke wijze als een standaard radiator. Het systeem is namelijk ook aangesloten op een cv-ketel. Deze vorm van vloerverwarming wordt vaak niet als bijverwarming maar als hoofdverwarming gebruikt. Met dit systeem verwarmt u namelijk gemakkelijk uw gehele huis, mits deze voldoende geïsoleerd is. Naast deze vorm is elektrische verwarming tegenwoordig steeds meer in opkomst. Bij elektrische vloerverwarming worden dunne matten vlak onder de vloer gelegd. U kunt het vergelijken met een elektrische deken in uw bed. In de matten lopen stroomdraden die warm worden en de warmte doorgeven. Andere methodes zijn het aanleggen van elektrische kabels of dunne folies die met behulp van elektriciteit warmte opwekken.
 

Voor- en nadelen elektrische vloerverwarming

Elektrisch verwarmen van uw woning via de vloer is steeds meer in opkomst. Dit komt vooral omdat de gasprijs steeds hoger wordt. Net zoals bij bijna elk systeem kent elektrische verwarming van de vloer zowel voordelen als nadelen. Hieronder de belangrijkste daarvan overzichtelijk op een rij:

De voordelen:

 • Goedkoop in aanschaf
 • Makkelijk aan te leggen
 • Korte opwarmtijd
 • Uitermate geschikt als bijverwarming (bijv. in badkamer)

De nadelen:

 • Minder zuinig dan traditionele vloerverwarming
 • Niet geschikt als hoofdverwarming
 • Weinig bufferwerking (de vloer is snel weer koud)
 
voordelen vloerverwarming badkamer

Voor- en nadelen traditionele vloerverwarming

Het aanleggen van traditionele vloerverwarming is nog steeds een veelvoorkomende klus. De intensieve verbouwing die nodig is weegt voor de meeste mensen wel op tegen de vele voordelen die ze ervoor terugkrijgen.

De voordelen:

 • Besparing op uw stookkosten tot wel 20% en waardevermindering.
 • Meer ruimte in uw huis, omdat radiotoren niet meer nodig zijn.
 • Beter vochtregulering, dus gezonder leefklimaat.
 • Minder stofcirculatie in huis.

De nadelen:

 • Hoge kosten voor het aanleggen.
 • Bij een matig geïsoleerde woning niet geschikt als hoofdverwarming.
 • Niet geschikt voor elk type vloerbedekking.
 • Relatief lange opwarmtijd nodig.
 

Bijverwarming in de badkamer

Vindt u het niet prettig om in de winter met blote voeten op de koude badkamervloer rond te lopen? Of wilt u uw badkamer extra verwarmen? Dan is bijverwarming door middel van verwarming de ideale oplossing. U heeft dan nooit meer last van koude voeten als u ’s nachts voor een plasje naar het toilet in de badkamer moet, of als u ’s ochtend vroeg opstaat. Omdat een badkamer vaak maar klein van oppervlakte is, valt de investering hiervoor vaak mee. Vaak is bijverwarming met behulp van een elektrisch systeem al voldoende om de temperatuur in de badkamer een stuk aangenamer te maken.
 

Als hoofdverwarming in de woonkamer

Heeft u een goed geïsoleerd huis? Dan is het verwarmen van uw woonkamer door vloerverwarming te laten aanleggen een verstandige investering. Door de lagere stookkosten, verdient u uw investering op termijn weer terug. Daarnaast trekt vloerverwarming veel minder stof en huisstofmijt aan. Dit is vooral ideaal voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Daarnaast voelt warmte uit een vloerverwarmingssysteem veel prettiger aan en levert het u ruimte op, omdat u de radiotoren kunt laten verwijderen. Naast verwarmen kan een traditioneel systeem uw vloer met behulp van koelwater uw huis in de zomermaanden ook koelen.
 
voordeel aanleg vloerverwarming

Besparen? Vergelijk offertes!

Twijfelt u na het lezen van alle voordelen nog steeds over het wel of niet laten aanleggen van vloerverwarming? Informeer dan eens naar de prijzen en vraag vrijblijvend een aantal offertes op. Veel werk? Dat valt mee. Als u nu het offerteformulier invult, gaan we gelijk met u aanvraag aan de slag. We sturen u aanvraag door en binnen een paar dagen mag u één of meerder offertes van verwarmingsspecialisten uit uw omgeving verwachten. En dat met slechts één simpele muisklik. Aanvragen van offertes was nog nooit zo eenvoudig. Vergelijk de offertes op uw gemak en bespaar op de kosten!

Over Vloerverwarming Prof

In de loop van de jaren zijn wij uitgegroeid tot een begrip in de wereld van vloerverwarming. Wij beschikken over ruime ervaring en veel kennis over de installatie, onderhoud en reparatie van alle systemen. Wij werken samen met de beste installateurs in Nederland en daar profiteert u van. De specialisten hanteren scherpe tarieven. Het is aan u om de vakmannen te vergelijken!

Vergelijken & besparen

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan. U zit nergens aan vast en ontvangt zo snel mogelijk maximaal zes offertes van specialisten uit uw regio. Wij werken alleen samen met de beste bedrijven, die u op uw gemak met elkaar vergelijkt.